Regie

“Theater heeft voor mij de spreekwoordelijke magie. Het is in staat me te raken. Een goede voorstelling voert me mee en laat me het verhaal beleven. Ik hou van verhalen en hoe ze invloed hebben op mensen en hun gedachten. En hoe ze ogenschijnlijk gewone dingen bijzonder kunnen maken. Op de vloer is alles mogelijk. En waar ter wereld kan dat?

Deze ervaring en het spelplezier wat ik zelf beleef, wil ik graag doorgeven aan anderen. Tijdens het maakproces verkennen we de elementen ruimte, personage, handeling en conflict. Toneel geeft bouwstenen zoals spel, tekst, locatie, licht, muziek, geluid en vormgeving. Ik probeer ze allemaal mee te nemen. Mijn regies zijn doorgaans dan ook multidisciplinair. Zij kenmerken zich vooral door een precieze choreografie, scherp en snel gemonteerde scènes en een enigszins humoristische, soms absurdistische blik op de menselijke tragiek.”

Dirk probeert het beste in iedere speler naar boven te halen en beschouwt daarbij ieder mens als een individu. Hij regisseert zowel klassiek als modern repertoire en heeft ruime ervaring met studententoneel en amateur- en semi-professionele gezelschappen. Naast toneel heeft Dirk enkele films en vele bedrijfsfilms geregisseerd. Tevens verzorgt Dirk acteerworkshops voor uiteenlopende doelgroepen (ook als bedrijfsactiviteit).

De afgelopen jaren regisseerde Dirk onder meer:

Twee Vrienden uit Verona (William Shakespeare)
Wim Eggink - Feller en feller nijpt de tang... (Vugs/Drift)
A Streetcar named Desire (Tennessee Williams) - 2x bij verschillende gezelschappen
Wachten op Godot (Samuel Becket)
Een ideale echtgenoot (Oscar Wilde) - 2x bij verschillende gezelschappen
Nero (Laurens Spoor)
De Italiaanse meesterhand (Norman Robbins)
Acht vrouwen (Robert Thomas)
Puur Vertier (Paul van Bergen)
Pygmalion (Bernard Shaw) - 2x bij verschillende gezelschappen
Kroongetuigen (Liesbet Janssen)
Lang & Gelukkig (Don Duyns)
Jaloezieën (Haye van der Heyden)
One Flew over The Cuckoo's Nest (Ken Kesey)
De Ingebeelde Zieke (Molière)
De zere neus van Bergerac (Arjan Ederveen)

Zie onder andere: www.maskeradehelmond.nl. Momenteel in productie: Augustus Oklahoma van Tracy Letts.

Home