Regie

“Theater heeft voor mij de spreekwoordelijke magie. Het is in staat me te raken. Een goede voorstelling voert me mee en laat me het verhaal beleven. Ik hou van verhalen en hoe ze invloed hebben op mensen en hun gedachten. En hoe ze ogenschijnlijk gewone dingen bijzonder kunnen maken. Op de vloer is alles mogelijk. En waar ter wereld kan dat?

Deze ervaring en het spelplezier dat ik zelf beleef, wil ik graag doorgeven aan anderen. Tijdens het maakproces verkennen we de elementen ruimte, personage, handeling en conflict. Toneel geeft bouwstenen zoals spel, tekst, locatie, licht, muziek, geluid en vormgeving. Ik probeer ze allemaal mee te nemen. Mijn regies zijn doorgaans dan ook multidisciplinair. Zij kenmerken zich vooral door een precieze choreografie, scherp en snel gemonteerde scènes en een enigszins humoristische, soms absurdistische blik op de menselijke tragiek.”

Dirk probeert het beste in iedere speler naar boven te halen en gaat daarbij ook individueel met de spelers aan de slag. Hij regisseert zowel klassiek als modern repertoire en heeft ruime ervaring met studententoneel en amateur- en semi-professionele gezelschappen. Naast toneel heeft Dirk enkele films en vele bedrijfsfilms geregisseerd.

De afgelopen jaren regisseerde Dirk onder meer:

Augustus Oklahoma (Tracy Letts)
Cyrano de Bergerac (bewerking naar Edmond Rostand)
De Ingebeelde Zieke (Molière)
One Flew over The Cuckoo's Nest (naar Ken Kesey)
Jaloezieën (Haye van der Heyden)
Lang & Gelukkig (Don Duyns)
Kroongetuigen (Liesbet Janssen)
Pygmalion (Bernard Shaw) - 2x (bij verschillende gezelschappen)
Puur Vertier (Paul van Bergen)
Acht vrouwen (Robert Thomas)
De Italiaanse meesterhand (Norman Robbins)
Nero (Laurens Spoor)
Een ideale echtgenoot (Oscar Wilde) - 2x (bij verschillende gezelschappen)
Wachten op Godot (Samuel Becket)
A Streetcar named Desire (Tennessee Williams) - 2x (bij verschillende gezelschappen)
Wim Eggink - Feller en feller nijpt de tang... (Vugs/Drift)
Twee vrienden uit Verona (William Shakespeare)

Home